Wat is hypnotherapie?
In hypnotherapie word je in een toestand van hypnose begeleid, dus in een vernauwd bewustzijn (men spreekt ook over ‘geconcentreerd bewustzijn’). In het dagelijks leven kennen we ook momenten van dagdromen of staren, een soort trance.
Het is gericht op een snelle en directe oplossing van je probleem.
Er wordt geen symptoom bestreden vanuit een ‘medisch model’. Je emotionele relatie wordt beïnvloed die je met jezelf hebt. Je draagt de kracht en de oplossing al bij je! Belangrijk is dat niet louter je probleem opgelost wordt, maar ook de onderliggende, onderbewuste drives. Als bijvoorbeeld je angst voor bv. spinnen is opgelost, maar de angst zelf bestaat nog dan kan deze zich in andere vormen gaan uiten.
Het onderbewuste-zijn
Ons bewuste heeft een beperkt leervermogen. Het onderbewuste-zijn, dit is “de menselijke harde schijf” waarop al onze leerervaringen worden opgeslagen, heeft een veel groter bereik. Je onderbewuste stuurt je gedrag maar soms ontwikkelt een gedragsrepertoire (bv. op basis van waarden en normen) waarin je als het ware ‘gevangen’ kunt worden. Gelukkig schuilt er ook ontzettend veel innerlijke kracht in het onderbewuste!
En dat is de belangrijkste reden om hypnotherapie in te zetten.
De beeldvorming over hypnose is soms gekleurd door showhypnose. Het lijkt dan of de betrokkene willoos is en klakkeloos uitvoert wat de hypnotiseur opdraagt. Dat is geenszins het geval. Hypnose is zeker geen “trucje”. Ondertussen is al veel wetenschappelijk en klinisch onderzoek gedaan op basis waarvan we kunnen stellen dat het goed en vaak blijvend werkt. Hypnose verheugt zich in een toenemende belangstelling. Zo gaan bv. steeds meer tandartsen werken met hypnose om angst weg te nemen of de pijnervaring te verlagen. En bij het Prikkelbare Darm Syndroom werkt hypnotherapie in 85% van de behandelingen bij kinderen tegen 20% met medicijnen blijkt uit onderzoek!
Hypnotherapie toepassing
Eigenlijk zijn er heel veel problemen die je met hypnose heel goed in controle kunt krijgen. Het gaat zowel om mentale als lichamelijke problemen.
Het is wel van groot belang dat er geen sprake is van onontdekte medische problemen. Stel dat je al langere tijd hoofdpijn hebt. Daar kunnen medische oorzaken aan ten grondslag liggen (bv. een proces in de hersenen, te hoge bloeddruk, vaatafwijkingen, etc.). Het is dan belangrijk dat je dat met je arts hebt besproken en behandelt. Is er niet direct een medisch aanwijsbare oorzaak (er is bv. een stressfactor of een disbalans) dan zijn dergelijke klachten goed te beïnvloeden door je eigen innerlijke kracht!
- stoppen met roken
- afvallen of heeft eetstoornissen
- nervositeit
- onverwerkte rouwproblemen
- bepaalde belemmerende angsten, zoals bv. vliegangst
- Fobieën als smetvrees, spinnenangst e.d.
- concentratie- of leerproblemen
- seks problemen of relatieproblemen
- onzekerheid, angst om te falen.
- een assertiviteitsprobleem of een beperkt zelfvertrouwen
- bepaalde (spannings)pijnen
- slapeloosheid of
- overmatige stress,
- Verslavingen,
- Migraine,
- Huidziekten,
- Neerslachtigheid,
- Burnout,
- Alcoholisme,
- ADHD/ADD,
- Ingesleten, belemmerende gewoontes.